IOD, RODO, ABI, ASI, Znasz wszysktie te skróty?

Skróty, wszędzie skróty…

Jeśli miałeś okazję przeczytać chociaż jeden artykuł czy wpis o RODO, to na pewno zauważyłeś, że ludzie piszący te treści korzystają z masy skrótów. Nie chcę tutaj tego ani pochwalać, ani potępiać, ponieważ rzeczywiście na początku znacząco utrudnia to czytanie czegokolwiek, bo co drugie słowo wymaga rozwinięcia, które trzeba gdzieś sprawdzić. Z drugiej strony jednak, kiedy te skróty znamy, możemy zdecydowanie przyśpieszyć komunikację, nie używając takich tasiemców jak Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych zamiast GIODO.

Najważniejsze skróty, jakie ułatwią Ci poruszanie się po zakamarkach ochrony danych osobowych:

  1. GIODO – Generalny Inspektorat Ochrony Danych Osobowych, czyli aktualny organ zajmujący się ochroną danych osobowych w Polsce,
  2. PB –  Polityka Bezpieczeństwa, dokument tworzony wewnątrz firmy, dotychczas wymagany przez ustawę o ochronie danych osobowych z 1997 roku,
  3. ADO – Administrator Danych Osobowych, czyli firma bądź instytucja przetwarzająca dane osobowe. Oficjalnie podmiot lub osoba decydująca o celach i środkach przetwarzania danych osobowych,
  4. SODO – Specjalista ds. Ochrony Danych Osobowych; wewnętrzne stanowisko w firmach, które nie zdecydowały się na Inspektora Ochrony Danych, ale mające na uwadze poprawne ich przetwarzanie.
  5. ABI – Administrator Bezpieczeństwa Informacji; osoba nadzorująca przetwarzanie danych osobowych. Wprowadzony wraz z ustawą z 1997, po zmianach zostanie zastąpiony przez Inspektora Ochrony Danych wraz z 25 maja 2018.
  6. ASI – Administrator Systemów Informatycznych,
  7. UODO – Urząd Ochrony Danych Osobowych, czyli organ mający się zajmować ochroną danych osobowych po 25 maja 2018,
  8. IOD – Inspektor Ochrony Danych Osobowych, stanowisko zastępujące aktualnych ABI; ma zmieniony zakres obowiązków, jest łączem komunikacji między osobą, której dane dotyczą, a instytucją czy firmą, tak jak ABI ma nadzorować przetwarzanie danych osobowych, aby było zgodne z prawem.
  9. RODO – Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych, (Artykuł)
  10. GDPR – General Data Protection Regulation (Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych)
  11. DO – Dane Osobowe
  12. DPIA – ocena skutków dla ochrony danych osobowych.

Pamiętaj, że to tylko ściągawka, większość z tych opisów jest bardzo mocno uproszczona. Mają Ci tylko pomóc zidentyfikować skrót, jeśli chcesz dowiedzieć się, co oznaczają w szerszym kontekście, np. Jakie obowiązki ma IOD? Co powinna zawierać PB? Jak przygotować DPIA?

Jeśli chcesz zrozumieć dokładnie wszystkie te zagadnienia, zapraszam do lektury kolejnych artykułów na blogu😉

Myślisz, że brakuje jakiegoś skrótu? Koniecznie napisz w komentarzu!

W razie pytań zachęcam do kontaktu, nieważne czy masz jakieś pytania, chcesz się spotkać, czy po prostu blog Ci w czymś pomógł, pisz do mnie na maila: maciej.grabowski@op.pl, na 100% odpowiem!

Cześć, nazywam się Maciej Grabowski. Na co dzień zawodowo zajmuję się ochroną danych osobowych w jednej z większych spółek w Polsce. Każdego dnia mam do czynienia z danymi tysięcy osób i dbam o to, aby wszystkie ich personalia były przetwarzane w sposób bezpieczny oraz zgodny z prawem.
Napisane posty 17

One thought on “IOD, RODO, ABI, ASI, Znasz wszysktie te skróty?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Polecane artykuły

Tutaj napisz, czego szukasz... Jeśli chcesz zakończyć, kliknij ESC

Do góry